Kultur och bibliotek december 2017

 

 

Nyhetsbrev om kultur och bibliotek

December 2017
Trevligt decemberdagar

 

 

Luciaframträdande

Tisdag 28 november kl.18.00
Plats: Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
MNovemberprogram med årets luciakandidater. Kom och rösta fram din favorit. Folkhälsan bjuder på glögg och säljer lotter. Arrangör: Folkhälsan

 

Kalevala för lata med Anders Larsson

Måndag 4 december kl.18.30
Plats: Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Med snabba skisser och beskrivningar som är på kornet manar Anders Larsson fram Kalevalas mytiska berättelser, lite annorlunda, men samtidigt fängslande och humoristiska.
Finland 100 år.
 

 

Bokprat. En storm är lös

Tisdag 5 december kl.18.30
Plats: Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré. Boksignering och bokförsäljning.
Författaren Gustav Wickström presenterar sin bok, "1918 - En storm är lös. Åbolands skärgård vårvintern 2018". 100 år har gått sedan Finland blev självständigt. Under självständighetens första månader utkämpades ett inbördeskrig mot bakgrunden av ryska kejsardömets sammanbrott. Svallvågorna från den ryska revolutionen svepte i början av 1918 in också över Åbolands skärgård.
Finland 100 år.

 

Finland 100 år firas med sång

Onsdag 6 december kl.12.00
Plats: Torget Mariehamn
Ärade sångvän. Kom och fira Finland 100 år med Ålands Sång och Musikförbund. Vi sjunger Finlandia, Vårt land, Suomis sång, Modersmålets sång och Ålänningens sång. Vi repeterar den 3 december i Mariehamns stadshus kl.15.00 och sedan sker uppsjungningen den 6 december kl.11.00 i Mariehamns stadshus. Hyllningen av Finland 100 år sker sedan kl.12.00 på torget. Staden bjuder alla deltagande sångare på kaffe och tårta. Välkommen. Hyllningskören leds av Pipsa Juslin. Festtalare stadsdirektör Barbara Heinonen.
Finland 100 år.

 

Nobelsamtal Marianne von Baumgarten-Lindberg och Sveriges generalkonsul Olof Ehrenkrona

Lördag 9 december kl.13.00.
Plats: Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Möt en av Sveriges stora barnkulturentreprenörer Marianne von Baumgarten-Lindberg, god vän till Astrid Lindgren. I årets nobelsamtal kommer hon att berätta om sitt arbete med "Läsrörelsen" och om vad som nu händer i den svenska barnboksvärlden. Marianne som varit medskapare till Junibacken i Stockholm är från början journalist och har också varit chefredaktör för Vi föräldrar och Femina tillhör kretsen av vägröjande svenska kulturentreprenörer. Hon startade Barnens Bokklubb och Barnens Bokhandel och för trettio år sedan tidskriften Opsis Barnkultur där hon idag är redaktör. I fyra decennier har dessa projekt främjat svensk barnlitteratur och hon har bl.a fått ta emot både Natur&Kulturs stora pris, Barnboksakademiens ”Eldsjälspris” och kunglig medalj för sina kulturgärningar. Programmet sker i samarbete med Sveriges generalkonsulat på Åland.

 

Konst på bio - Matisse

Lördag 16 december kl.14.00-15.30. Biljetter 12 euro. Säljs i kassan 1 timme innan. En kort presentation av konstnären görs 13.30 i bio Savoys café.
Plats: Bio Savoy.
Förra konstfilmen lockade en stor publik. Nu är det dags för höstens sista konst på bio-film; "Matisse". Filmen har svensk text. Publiken bjuds in att njuta av en intim rundtur bakom kulisserna på Tate Moderns utsålda utställning Henri Matisse: The Cut-Outs. Vi får även intervjuer med experter som Tate-Chefen Nicholas Serote och konstnärens vänner, liksom sällsynt arkivmaterial om Matisse i arbete. Filmen innehåller nya uppträdanden av Royal Ballets solist Zenaida Yanowsky, med en dans som återspeglar Matisses färger, dynamik och frihet. Jazzmusikern Courtney Pine har skapat ett jazzstycke som återuppväcker bebopens guldålder - improvisatoriska rytmer som Mattisse själv jämförde med sitt eget arbetssätt med cut-out-tekniken. Dessa unika personliga tolkningar och den exklusiva tillgången till utställningen är enbart förbehållna biografpubliken. Huvudarrangör: Ålands konstförening i samarbete med Bio Savoy och Mariehamns stad, Kultur-Bibliotek.

 

 

Årets längsta natt - den persiska högtiden Shab-e-Yaldā 

Torsdag 21 december kl.18.30-22.00
Plats: Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Barnprogrammet mellan 18.30-19.30 bjuder på sagor Ur Tusen och en natt både på svenska (Victoria Lundgren) och farsi (Shilan Mohammadi). Vuxenprogram 19.00-22.00. Det berättas (Conny Andersson) om hur Årets längsta natt firas i olika kulturer, sedan blir det diktläsning från den persiska poeten Hafiz samlingar både på svenska (Lars Midbjer) och farsi (Sahar Arjoon). Kvällen avslutas sedan med ett kort sångprogram med Sahar Arjoon (sång) och Guy Karlsson (piano). Vi har sedan dekorerat och försökt skapa persisk stämning på biblioteksstorget med levande ljus, teaterljus, tyger. Det blir ett  snacksbord med torkade frukter, granatäpplen och annat gott. Kom och mingla och fira den persiska högtiden Shab-e-Yaldā eller som den också heter Shab-e-Chelle. Arrangör: NIPÅ, Medis Flex-In , Ålands landskapsregering, Mariehamns stad Kultur-Bibliotek.

 

Julfriden

Söndag 24 december kl.13.00-13.40
Plats: Torgscenen
Traditionsenligt på julafton utlyses julfriden på torget.
Mariehamns Ungdomsorkester,  Mariehamns Kvartetten medverkar.
Jörgen Pettersson, stipendiekommittéen delar ut stadens stipendier till studerande. Julfriden utlyses av Christian Beijar.
Vi önskar alla en riktigt god jul och varmt välkomna!

Nyårsfirande

Söndag 31 december kl.23.45-00.30
Plats: Torget
Välkomna till Torget för att avsluta 2017 och välkomna det nya året tillsammans med många andra. Staden bjuder på musikfyrverkeri vid tolvslaget och än en gång är det internationellt prisade Joho Pyro som anlitas för uppdraget. Fyrverkeriet kommer också att vara finalen på en stor insamlingsinsats som pågått under nästa hela december till förmån för Rädda Barnen på Ålands barnfond. Initiativtagare till insamlingen är Steel FM som under året sista 64 timmar kommer att direktsända oavbrutet från en tillfällig studio på torget.

Sista ansökningsdag för projektbidrag 30 november

Kultur-och fritidsnämnden har kvar lite bidragsmedel 2017 och har därför utannonserat under hösten en tredje omgång projektbidrag som går att söka för arrangemang som genomförs under 2017 och som äger rum i Mariehamns stad. Blanketter och regelverk hittar du på stadens hemsida. http://mariehamn.ax/organisation-arbete/bidrag-och-stipendier/projektbidrag/

Sista ansökningsdag för grundbidrag och evenemangsbidrag 2018 är  30 november 2017

Sista ansökningsdag för grundbidrag 2018 och för evenemangsbidrag 2018 är 30 november. Blanketter och regelverk hittar du på stadens hemsida. http://mariehamn.ax/kultur-bibliotek/bidrag-stipendier/
 
 
 
Sidan uppdaterades