Kultur och bibliotek februari 2018

 

 
 

IKVÄLL

Stadens födelsedag firas 21 februari kl.18.30

Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Om åländsk språkbruk - kulturarvsprogram om åländskt regionalspråk, åländska dialekter, ord och uttryck. Föredrag av författaren Ralf Svenblad och dialektforskaren Eva Sundberg. Konsertdel med traditionell folkmusik på fiol och cittra med Eva Sundberg och Anders Stenmark. Staden bjuder på kaffe, te och glutenfri rulltårta.
 

 

Tove Jansson - Novellcafé

Bagarstugan. Fri entré.
Novellcafe onsdag 28 februari kl.18.30-20.00.  
Högläsning för vuxna. Kom och lyssna på ett urval av Tove Janssons noveller över en kopp kaffe eller ett glas vin. För högläsningen svarar bibliotekarierna Victoria Lundgren och Leena Orre.

 

Dags att söka projekbidrag hos staden

Sista ansökningsdag är onsdag 28 februari.
Projektbidrag beviljas arrangemang som erbjuder stadens invånare högklassiga kulturella eller idrottsliga upplevelser. Regler, information och blanketter hittar du på stadens hemsida: http://www.mariehamn.ax
Du kan också alltid ringa Kultur-fritids handläggare: Lars  Midbjer kulturledare eller Maria Hägerstrand-Mattsson fritidschef.
 

 

Förverkliga ett projekt genom Leader

Måndag 5 mars kl.18.30 i Mariehamns stadsbibliotek, grupprummet finns representanter för Leader Åland på plats för att informera närmare om stödmöjligheter och ansökningsprocess, samt svara på frågor om just er projektidé. Ingen föranmälan krävs. Välkomna.

Från och med 1 januari 2018 är Mariehamns stad medlemmar i Lokalkraft Leader Åland. Detta förbättrar förutsättningarna för att erhålla stöd för projekt som genomförs i Mariehamn under perioden 2014-2020. Projekt med allmännyttig karaktär och inriktning på kultur och kulturarv, fritid, ungdomar, studieresor och kompetensutveckling, samarbete och nätverkande, användandet av naturen som resurs, miljöförbättrande åtgärder, kunskapshöjande projekt, öppna landskap och koppling till fiske och vatten är exempel på åtgärdas som kan stödas.

 

 

Skaparbibban - Musiklekis för småbarn

Du finns fortfarande kvar någon attraktiva fribiljett till skaparverkstaden söndag 11 mars kl.13.00-13.30 och 14.00-14.30. Musiklekis för barn 2-3 år och föräldrar. Mariehamns stadsbibliotek sagorummet.  Verkstaden är helt gratis men vi kan bara ta emot 8 barn/verkstad, så föranmälan är ett måste. Föranmälan sker till antingen direkt i Mariehamns stadsbiblioteks kundtjänst eller så ring kundtjänst 018-531 411.Ledare är Pirjo Högbäck och Elin Manselin från bel Canto. Kliv in i musikens underbara värld tillsammans med ditt barn!
 

 

Mariehamns litteraturdagar 15-19 mars 2018

Välkommen på Mariehamns litteraturdagar 2018, ett säkert vårtecken. Med temat Frihet och andra farligheter undersöker festivalen frihet från förtryck, konventioner, förväntningar och åldersgränser. Se hiphopkonsert med svenska Beri på Pub Bastun, njut av teatergruppen Blaue Fraus gränslösa dragkingföreställning YO-BRO, ät gott och möt din favoritförfattare på Alandica och Mariehamns stadsbibliotek - Litteraturdagarna fortsätter vara en fest för alla sinnen. Medverkande författare är Johanna Holmström (bild), Patrik Lundberg, Yvonne de Geer, Sara Lövestam, Adrian Perera, Simona Ahrnstedt, Anna Ahlund, Hampus Nessvold, Maria-Pia Boëthius, Axel Kronholm, PAX, Karin Erlandsson, Carina Karlsson med flera. Boka din biljett via alandica.ax. 

http://www.litteraturdagarna.ax/program


 

 

All digital week - Digital vecka

Vecka 12, 19-25 mars. Under veckan anordnar Mariehamns stadsbibliotek olika aktiviteter kring digital teknik.

 

 

Barnens söndag -Second Wind Jazz Band

Söndag 25 mars kl.13.00-13.40
Plats: Mariehamns stadsbibliotek, bibliotekstorget. Fri entré.
För barn och ungdomar, 0 år och uppåt.
Hur låter 100 år gammal partymusik? Kan en spela på en tvättbräda? Hur dansar en som en höna? Det får du veta när Second Wind Jazz Band spelar hot jazz på Barnens söndag på Mariehamns stadsbibliotek 25 mars!
Om du vill kan du ta med ett eget instrument, till exempel en maraccas eller en kazoo. En maraccas kan en laga själv genom att till exempel hälla lite ris eller ärtor i en tom pet-flaska. Kom ihåg att försluta korken väl på flaskan!
Nästa Barnens söndag 8 april för barn 5-12 år. Teater Kojan ger Den lille prinsen.

 

Öppen bokcirkel

Tisdag 27 mars kl.19.00.
Plats: Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Föranmälan till stadsbiblioteket tel. 018-531 411. Vi pratar om romanen Det har aldrig hänt, 1977, av Ralf Nordgren.

 

Konst på bio - Konstnärens trädgård: Amerikansk impressionism

Lördag 7 april kl.14.00
Plats: Bio Savoy
Ålands Konstförening presenterar stolt i samarbete med stadens kulturavdelning och bio Savoy,  konstfilmen Konstnärens trädgård:  Amerikansk impressionism. Kassan öppnar från kl.13.00. Filmvisningen startar kl.14.00. Biljetterna kostar 12 euro. Detta är en berättelse om amerikansk impressionism och dess nära relation till trädgårdsrörelsen. Rörelsen blomstrade mellan 1887-1920. När den franska konsthandlaren Paul Durand-Ruel tog med sig 300 målningar, varav många impressionistiska, till New York 1886, förändrande han den konstnärliga utvecklingen i Amerika. Som reaktion på utställningen flockades amerikanska artister till den franska byn Giverny – impressionistmästaren Claude Monets hem. Amerikanerna omfamnade tanken att måla naturen utomhus – och skapade sin egen impressionismstil. De var angelägna att omsätta denna erfarenhet till att fånga USAs egna unika landskap. På så sätt speglade de en unik tid i Amerikas historia – en ögonblicksbild av ett land som övergår från att vara jordbruksnation till industrination.
 
Sidan uppdaterades